Tuesday, 1 February 2011

Vogue Faux Pas?

***
De heftige discussie is ontstaan in Italië om de omstreden editorial in December nummer van Vogue Paris. Er zijn zelfs geruchten dat Carine Roitfeld daarom was onslagen in haar positie editor-in-chief. Het gaat op deze foto's (meer kan je hier vinden): kinderen van 8-12 verkleed in designer kleding en schoenen en uiteraard met veel make-up op de luxe kerstkado's adverteren.


De meningen zijn verdeeld: sommige mensen zeggen dat er niks aan de hand is, en dat deze fotoshoot puur was bedoeld om te choqueren, de anderen zijn overtuigd dat het kant-en-klare advertentie is voor de pedofielen. En men zegt dan de president van de grootste luxury concern LVMH, Bernard Arnault, "was not amused" omdat hun producten (kleding, sieraden, enz) in dit schandaal voorkwamen. Ik ben niet geschokt door deze foto's, maar ik voel me er wel ongemakkelijk bij, kinderen moet kinderen zijn en moeten niet meespelen in de "volwassene wereld".

Voor mij heeft deze editorial gefaald in de zin dat ik niet geinteresseerd ben in kinderkleding ^^ Ik hou van mooi jurken, maar ik zie ze liever op wat volgroeide vrouwen, daar kan ik me makkelijker mee vergelijken. Dezelfde met make-up, als ik blauwe oogschaduw zie op een 9-jarige denk ik niet aan de luxury producten die je als kado zou willen geven, maar aan make-up kits voor kleine meisjes bij Intertoys. En BTW die meisjes kijken eng! Een beetje als bezeten kids in de horrorfilms ^_____^

P.S. Die "Little Miss USA" wedstrijden, die vind ik pas echt ziek!
P.P.S. Ik moest ook direct denken aan film "Brüno" en het stuk waar Brüno aan de moeder van 6-maandenoude peuter vraagt of zij (de peuter uiteraard) een paar kilootjes kwijt kan voor de fotoshoot en die vrouw doodgewoon "Ja hoor!" zegt o.O

16 comments:

 1. Ik vind op zich niets mis met deze shoot. De vraag is toch welke make-up geschikt is voor dergelijke meisjes en andere leeftijden en dan past deze shoot er wel bij. Het toont juist aan dat dergelijke jonge meisjes helemaal geen make-up nodig hebben. Ik vind ook dat kinderen kinderen moeten kunnen blijven.
  Maar... dan vind ik het wel een beetje hypocriet van het luxe-concern... want modellen van 15 (zeer representatief *ahum*) dat kan dan wel?

  ReplyDelete
 2. OMG, dit is echt heel fout... ze mogen zich best verkleden en make-up gebruikt, maar dit is te extravagant. Hoeveel gekken lopen hier rond in de wereld die hierop kikken... bah bah bah!

  ReplyDelete
 3. @Perfectly Unordinary: Ik denk dat deze shoot bedoelt was om te provoceren, inderdaad, vanaf welke leeftijd mag het dan wel? 13? 14? 15? Waar trekken we de grens?
  En ik ben er wel mee eens dat het heel hypocriet is van LVMH, ik geloof trouwens niet dat ze niet wisten waar hun kleding en sieraden voor werden gebruikt. En nu, wanneer het opeens een "big deal" werd, doen ze alsof ze onschuldige lammetjes zijn -.-

  @PinkFairy: Gelukkig zullen de zieke mannen niet zo snel een nummer van Vogue kopen.

  ReplyDelete
 4. Dankje voor je reactie en het volgen!
  Ik snap alleen niet helemaal wat je bedoelt met: 'Ga je ook swatches laten zien? (pretty pleaaaase!)'
  Ik snap ook niet helemaal wat er mis is met deze foto's.

  xoxo Mireille
  http://fashion-addictt.blogspot.com

  ReplyDelete
 5. Hm nee dit vind ik ook helemaal niks! Idd, kinderen moeten kinderen zijn.

  ReplyDelete
 6. Het onderwerp van het artikel is "welk make-up op welke leeftijd" dus de foto's zijn daar dan ook een knipoog naar. Ik denk niet dat deze foto's echt bedoeld zijn om te adverteren, maar inderdaad om een shock effect teweeg te brengen. Als ze een discussie op gang wouden brengen is het hen in ieder geval gelukt.

  ReplyDelete
 7. ik vind het een beetje ver gaan hoor:O
  sorry hoor maar kinderen van die leeftijd horen daar nog echt niet me bezig te zijn vind ik, laat ze lekker spelen en jong zijn.
  de rest komt later wel!

  ReplyDelete
 8. @Sam&Loes: Ik ben geen kinderpsycholoog en ik weet niet wat voor gevolgen het zou kunnen hebben. Ik hoop dat de meisjes het ook als een soort verkleedpartijtje hebben gezien =))

  @Ann: Yep, het is ze zeker gelukt! Ik heb dit decembernummer ook en ik keek echt een beetje zo van: "WTF??? Creepy! O.o" Ik denk dat het EN om schokken ging EN om adverteren, want deze fotoshoot ging gepaard met een lijst van dingen die je als kado kon geven. Maar mensen weten ook dat schokkende dingen beter verkopen ^_^"""
  Wat ik ook zo stom vind is hypocriet gedoe eromheen, grrrrrr, dat ze alleen na een woord van de sponsor je gewoon kunnen ontslaan ondanks al je werk en je bijdrage aan de tijdschrift! De modewereld is helaas besmet met groot geld.

  ReplyDelete
 9. Thnx =D wat grappig dat je je ex huisgenootje ging overtuigen dat jullie er echt een nodig hadden! Maar goed van je dat je er dan geen haalt, want het is echt zielig als iemand een huisdier koopt en er dan geen tijd voor heeft.
  Thnx ! Jij bent echt een hele mooie meid =)
  x

  ReplyDelete
 10. Mijn huisgenootje was ook zo'n kast van een man (2 meter hoog, 1 meter breed - basketballer) - dus dat zag er heel grappig uit =))

  ReplyDelete
 11. Ik denk ook niet dat dit een goede verkooptruc is inderdaad. en daarbij het is gewoon niet gezond, ik dnek dat als je een 8 jarig meisje dit laat zien dat die er ook gelijk zo uit wil zien. terwijl het echte beeld van een 8 jarige niet een meisje hoort te zijn met dikke lagen make up.
  super leuk/goed eigenlijk dat je hier iets over schrijft!
  xx

  ReplyDelete
 12. @Myrte: Dank je wel! Ik snap wel dat Vogue gewoon spot wou drijven met onze vooroordelen/stereotypen over leeftijd, maar voor mij is dit op de grens. Vooral als ik allemaal horror-verhalen hoor hoe een Amerikaanse fotograaf in de jaren 90 16-jarige modellen dwong tot seks en ze "sletten" noemde. Zo'n foto hoeft toch helemaal niet? http://1.bp.blogspot.com/_zPeTLyrJYZ8/TRnkrtV_J0I/AAAAAAAABic/dPRJ1lCJ7l4/s1600/Vogue%2BFrance%2BBaby%2Bsexy%2BCadeaux%2Bpour%2Bles%2Bpedophile%2B3.jpg

  ReplyDelete
 13. ik heb even verder gekeken en ik vind het wel heel mooie foto's! Maar dan voor kinderkleding ofzo.
  Bedankt voor je reactie nog op mijn blog over dat ik te laat kwam, haha. Het is nog wel goed gekomen hoor!
  xx

  ReplyDelete
 14. Wel een super interessante post trouwens!

  ReplyDelete
 15. Ik vind het er ook wat over gaan, t shokeert me niet ofzo (in de maatschappij waar we in leven met tienermoeders van 14 jaar verbaasd bijna niks me meer :s) maar ik vind het gewoon belachelijk ogen. Ik snap de boze comments ook wel omdat de meeste foto's vrouwelijk en sexy bedoeld zijn (zoals jij zegt de kinderen moeten bijna zwoel/geil in de camera kijken) en idd het foute publiek kunnen aantrekken. Dus daarom vind ik het een dikke 'bah'.

  ReplyDelete
 16. @Mariël: Haha, goed zo! Dank je wel! =)))
  @Tessa: Van 14-jarige kinderen verwacht ik toch dat ze al enig idee heb wat goed en slecht is, ik bedoel niet qua verantwoordelijkeheid maar qua algemene kijk op de wereld (tenminste als de ouders het een beetje goed hebben gedaan ;)). Maar 8-10 jarige meisjes... It's just creepy o.O

  ReplyDelete

Followers